maandag 8 juni 2015

Vancouver

De laatste etappe was een korte. Dus we hebben hem zolang mogelijk uitgesmeerd.
De kustweg die we reden heet de sea to sky highway. Wij reden hem omgekeerd dus de sky to sea. Mooie weg, helemaal langs de kust met mooie uitzichten. Lekker stukje binnendoor gepakt . Daar zagen we hoe de rijke Kanadenen wonen. Schitterende huizen met uitzicht over zee. Golfclub, jachthaven palmbomen, het lijkt de Rivièra wel, zeker met de temperatuur van vandaag die weer boven de 30 graden uit kwam. 

We staan nu op het Burnaby RV park in Vancouver zelf. De trein rijdt zo ongeveer over de camping en we staan hier hutje mutje op elkaar. Maar het is wel dichtbij het inleverpunt van Fraserway dus dat is makkelijk morgen. 
Alle restjes opgemaakt, koffers ingepakt en nog een nachtje in de camper slapen. Dan zit het er op.
Back home. 


--
Gr. Els


zondag 7 juni 2015

Squamish Farmers Market

Steller's Jay
Laatste rustdagje in Squamish (spreek uit Skwaamies), dus we deden het rustig aan. 's Morgens voegde ik nog een Steller's Jay aan mijn vogelverzameling toe.
Soort van BoomBoot, heel kunstig.

Uitzicht over het Fjord
De maker van mijn Souvenir
Het bijzondere van dit plaatsje is dat het aan een fjord ligt, veel wind- en kitesurfers en dat de skigebieden binnen handbereik zijn. Je zou hier op 1 dag 's morgens kunnen skiën en 's middags kunnen surfen. Aan een paar landpunten steken uit in het fjord. Vroeger werden de boomstammen met de trein tot hier gebracht en verder over het water versleept naar Vancouver. Ze zijn ooit van plan geweest om hier een kolenhaven te maken. Dat is gelukkig niet doorgegaan. De landpunten zijn nu veranderd in een estuary. Een natuurgebied waar het zoete en zoute water al gelang het getij in en uit stroomt. We wandelden er op ons gemakje doorheen en bewonderden de kunsten van de kite surfers. Het was een 'mild wind' vandaag. We willen hier niet zijn als het hard waait, dan blijf je vast niet overeind.

BBQ
Iedere zaterdag is hier een Farmers Market. Was een aangename verrassing. De lokale bevolking staat hier op de markt. Niet met de gebruikelijke toeristen crap, maar met zelfgemaakte producten. Van biologische groenten, zelf gebakken brood, pie en taartjes tot sieraden, zeepjes en houten voorwerpen. Me lekkere live achtergrond muziek. Een prima plek om nog originele souvenirs te scoren. Dat is ons dan ook gelukt. De laatste $$ verlieten onze broekzakken. 's Avonds nog een keertje fikkie stoken en BBQ-en. Topdag.

vrijdag 5 juni 2015

Whistler & Squamish

Van Pemberton reden we naar Whistler. Whistler ligt maar 125 km van Vancouver en is het grootste skigebied van Canada, In 2010 waren hier de de Olympische winterspelen. Het is een modern toeristenplaatsje. Wij stapten in korte broek en hempje uit de camper, uit de auto naast ons haalde een jongeman zijn snowboard en boots uit de kofferbak om te gaan boarden boven op de berg. Hij heeft een summerpass. Bizar.

We staan nu net boven het plaatsje Squamish op Wonderland Valley. Het mooie weer en de korte afstand tot Vancouver maakt dat op vrijdag hier alle campings snel vollopen en we hadden nog best moeite om een plekje te vinden, lukte pas op de derde camping. Relaxte camping van twee jonge starters. We konden ze wel zoenen toen ze zeiden dat ze plek hadden. Anders was het wschl. de parkeerplaats van de Wallmart geworden, getver.
Hier blijven we de twee nachten voor we terug moeten naar Vancouver. Nog even lekker genieten van het zonnetje.
Whistler

Olympic Village 2010

Stoere boarders

Ook de meisjes

donderdag 4 juni 2015

Lillooet Pemberton

Een korte etappe van 100 km voerde ons van Lillooet naar Pemberton, langs de Cayoosh creek.
Een hele rustige weg door een ruig berg landschap met woeste bergbeken, stijle rotsen en bijna geen verkeer. Wel een heel langzaam rijdende goederentrein. Halverwege kwam het zonnetje weer door, de optrekkende wolken onthulde besneeuwde bergtoppen. Langs de weg zagen we twee keer een mule eared deer, oftewel een hert met ezelsoren.

Het is een jong en daarom ruig berglandschap opgedrukt twee langs elkaar schuivende tektonische platen.  Er schijnt een bubbel in te zitten bij Vancouver Island waar de spanning niet weg kan en men verwacht al jaren een monster aardbeving. Net als in Nepal is het niet of ie komt, maar wanneer.

In Pemberton kamperen we weer op een Provincial Park Nairn Falls. Vanaf de camping uur lopen naar de falls zelf. Best wel zweten in de zon en geen douches op de camping. Dus hebben we de buitendouche van de camper uitgeprobeerd. Het is werkelijk een luxe gebeuren zo'n ding.
Onze grote camper en een kleine rPod in Lillooet

Slow train in de ruige bergen

mule eared deer

kampvuurje op Nairn Falls camping


woensdag 3 juni 2015

Lilloouet en de Goldrush

uitleg in Hat Creek Ranch

Wij in de postkoets

Vandaag reden we richting Lillouet. Eigenlijk de omgekeerde route die de 'golddiggers' vroeger reden. Ze starten in Lillouet en alle pleisterplaatsen richting de goudvelden werden aangegeven met XX Mile House. Allemaal plaatsjes op dag-reisafstand van elkaar waar men veilig kon overnachten, de paarden rust gunnen en wat spullen kopen of ruilen. Al die plaatsjes hadden een hotel met een saloon, een smid, een naaister en een chinese kok. Een overnachting koste 3 dollar, 1 voor je bed, 1 voor je maaltijd en 1 voor je paard. Een dollar was ongeveer een dagloon.

We bezochten een klein goldrush museum in Clinton, gerund door vrijwilligers en een heerlijk met veel liefde samengeraapt handeltje. Daarna kwamen we langs de Hat Creek Ranch. Een klein openlucht museum opgebouwd rondom zo'n goldrush hotel. Een aardig meisje in passende kledij vertelde ons veel over die tijd en de functie die zo'n hotel had voor de reizigers. Van het hotel mochten we met een heusche postkoets naar het Suswap 'First Nation' (zo noemen ze de inheemse bevolking) village waar een hele aardige jongeman ons van alles vertelde over hoe de 'first nation people' leefde in de tijd voor de blanken kwamen. Eén met de natuur.
De eerste settlers trouwden vaak een inheemse vrouw (blanke vrouwen waren er toch niet) en verwekten hordes kinderen. Die kinderen werden later vaak door beide bevolkingsgroepen met de nek aangekeken en hoorden nergens bij. Weer zo'n triest verhaal.

We kamperen aan een bulderende Fraser River op Fraser Cove Campground, naast een oude brug. Tijdens een avondwandelingetje over die brug kiekten we een Osprey, een visarend die op een staaldraad van de brug een lekker visje zat te eten.


Clearwater 100 Mile House

Kanoen op Dutch Lake

Camping vanaf het water

beetje minder weer. Meer in de regen

Yelloheaded Blackbird van dichtbij

Water tappen op een simpele camping
Voorspelt was een dag met veel regen. 's Ochtends was het echter nog best mooi weer dus huurden we een kano en peddelden nog lekker een uurtje over Dutch Lake. Nadat we nog een paar caches zochten (en vonden) op de landpunt waar de Clearwater river en de Thompson river bij elkaar komen vertrokken we richting 100 Mile House. Dat 100 mile slaat op de afstand vanaf Lillouet. Onderweg begon het toch te regenen en werd het een grijze dag. In de berm spotte ik nog een mooie yellowheaded blackbird van dichtbij.

We kamperen op PP camping Arrowhead. Een simpele parkeerplaats camping met prachtig uitzicht over het Green Lake. Dat we ivm de regen binnen zitten is niet zo erg, want Green Lake wordt omgeven door een moerasgebied. Heel mooi, maar het barst hier wel van de muggen.
Tijdens het eten liep er een vosje heel rustig langs onze camper. Die hadden we vast niet gezien als we buiten zaten.

maandag 1 juni 2015

Clearwater Well's Gray Provincal Park


Helmcken Falls


brug over een woeste rivier
Bij Clearwater ligt de toegang tot Well's Gray Provincial Park. Zo'n 600 km van Vancouver en daarmee al een populaire bestemming. Well's is vooral  bekend om zijn vele watervallen. Die zijn nu op zijn mooist omdat er heel veel water uit de bergen komt.

Er loopt 1 weg 65 km het park in tot aan Clearwater Lake. Verder moet je het te voet, te paard of met de kano doen. Wij reden tot aan aan Helmcken Falls. Een waterval die 3x zo hoog is als de Niagara Waterval. Indrukwekkende partij water. Ook de Dawson Falls waren indrukwekkend. Minder hoog, maar veel breder.

Dawson Falls
Tot slot gingen we naar de Moul Falls. Die liggen 3 km lopen van de weg af. Geen hekjes er voor en daarom des te indrukwekkender. Zie het filmpje.
Dutch Lake. Lekkere camping.
We zijn echt onder de indruk van al dat bulderende water. Qua wildlife niet veel gezien vandaag of het moeten die 30 soorten muggen zijn die Well's PP rijk is. Een aantal daarvan hebben ons onaangenaam te pakken gehad. Oh ja en een slangetje dat voor ons langs over het pad schoof. Nog een avondje bij het kampvuur op ons mooie plekje bij Dutch Lake en alweer een mooie dag voorbij.